Jop Horst

Expositie Jop Horst bij Zaal Zuid Kunstpodium en rijksmuseum Twenthe

 

 

Een aristocratische anarchist. Twee exposities met werk van Jop Horst.

 

Een denker met zijn handen. Een aristocratische anarchist. Tekeningen, objecten en installaties kenmerken zich door een informele, speelse manier van werken. Constructies zijn simpel, fragiel en aandoenlijk maar zeker niet onnauwkeurig.

 

In een gelijktijdig eerbetoon presenteren Rijksmuseum Twenthe (Enschede) en Zaal Zuid (Hengelo) een keuze uit het veelzijdige oeuvre van de Hengelose kunstenaar Jop Horst (1961-2014). Op beide locaties is divers werk te zien: installaties, tekeningen, films. Bovendien verschijnt een boek met verhalen, tekeningen en vele foto's.

 

Horst werkte bij de gratie van toeval en speels onderzoek, dan kwam hij tot verrassende ontdekkingen. En fout was het nooit. Hij zocht het pure, liet zich niet framen. Een gepolijste presentatie had niet zijn interesse. Apparaten als mixers, platenspelers, of een sinaasappelpers werden gebruikt als aandrijfmechaniek. Snoeren, stekkers, constructies bleven zichtbaar en toonden het ruwe materiaal. Het complexe werd teruggebracht tot de basis. Vaak werden onderdelen hergebruikt in nieuwe installaties.

 

 

Voor collega-kunstenaars was Jop Horst een inspirerend voorbeeld, en hij werkte met velen samen. Zo maakte hij ondermeer deel uit van de Hengelose Slaapclub en de band IQ-loze Mietjes. In de FAB 5 namen vijf Hengelose kunstenaars de orde op de hak met ter plekke ontstane ideeën: kunst in wanorde.

 

zondag 15 april 2018 om 14.00 uur in het Rijksmuseum Twenthe Opening en boekpresentatie, met een openingswoord door voordrachtskunstenaar Hans Peter Corbee

 

zondag 15 april 2018 om 16.00 uur in Zaal Zuid Opening met live muziek van de IQ-loze Mietjes

 

Openingstijden Zaal Zuid Kunstpodium:

Maandag t/m vrijdag: 13.00 - 17.00 uur

Zaterdag en zondag: 13.30 - 17.00 uur

De tentoonstelling is te zien van zondag 15 april t/m zondag 17 juni 2018

 

Kijk voor de openingstijden van Rijksmuseum Twenthe op www.rijksmuseumtwenthe.nl

 


www.facebook.com/zaalzuid

www.rijksmuseumtwenthe.nl
jophorst.nl


Lees het krantenartikel in TC Tubantia d.d. 23-05-2018