Grensgangers

10-02-2019 t/m 10-03-2019
Grensgangers

 

Op zondag 10 februari om 16.00 uur opent de tentoonstelling Grensgangers. De tentoonstelling is daarna te zien van 10 februari t/m 10 maart. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

 

Programma van de opening

Bart van Haaster, mediator en docent filosofie en sociale studies in Enschede geeft een inleidende beschouwing op het thema Grensgangers. Er is een korte documentaire gemaakt, die wordt getoond. De documentaire gaat over de violist Boris Tsoukkerman, die al 28 jaar geleden vanuit de Sovjetunie naar Enschede kwam. Hij ervaart het over de grens gaan naar Gronau nog steeds als bijzonder. Bij de opening in Hengelo mogen we genieten van het spel van deze beroemdheid op de altviool samen met Kati Tenner op viool. Een aantal interactieve kunstwerken nodigen het publiek uit om ermee te spelen en zo een “grenservaring” te beleven. Loby Lam zal van tijd tot tijd de bezoekers met elkaar in contact brengen en zo hun eigen grenzen te verkennen.

 

Grensgangers - Grenzgänger

Theatermaker Simone Wrede en beeldend kunstenaar Kinga Röder de Jong realiseerden met de kunstenaars en performers Gunter Gruben, Ton Duivenvoorden, Viktoria Gudnadottir en Loby Lam in het kader van het grensoverschrijdend project taNDem de manifestatie Grensgangers - Grenzgänger, een interactieve vertoning waarin fysieke en psychologische grenzen die ons scheiden en verbinden, zijn te zien, te voelen en te horen.

 

Catalogus

Er is bij de opening een catalogus verkrijgbaar. In het voorwoord benadert Bart van Haaster het thema Grensgangers filosofisch. De catalogus bevat ook de artistieke inzendingen op het thema grens: videokunst, rap, poëzie, schilderen en fotografie van bewoners van de grensstreek. Een selectie is te zien op de tentoonstellingen. Eerder zijn de inzendingen al gepubliceerd op de facebookpagina.

 

Twee tentoonstellingen

Aanvankelijk is gezocht naar een plek precies op de Duits-Nederlandse grens als ontmoetingspunt voor grensgangers van beide kanten. Dat heeft een paar mooie roadtrips en prachtige foto’s van vergane glorie opgeleverd, maar helaas geen tentoonstellingsruimte aan de grens. Daarom vinden er twee tentoonstellingen plaats aan weerszijde van de grens. De tweede tentoonstelling is van 22 maart tot en met 18 april in het Kreishaus, Nordhorn. De opening vindt plaats op vr. 22 maart om 19.00 uur met muziek, toespraken en lekkernijen.

 

Het project “Grensgangers- Grenzgänger” wordt mogelijk gemaakt door de Euregio in het kader van het INTERREG V A-project "Kunstverbinding - Kunstverbindung"

 


Bekijk video